Internet och sociala medier 2018 – nya globala siffror

Nu är de här – färska globala siffror på utvecklingen av internet, sociala medier, appar och e-handel från We Are Social. Och utvecklingen fortsätter att gå i snabb takt

Det finns numera några höjdpunkter varje år för de av oss som gillar statistik och trender kring nätet, sociala medier mm. En av dem är Mary Meekers trendrapport, en annan och minst lika intressant är We Are Social Singapores årliga jätterapport om digitala trender. Nu har 2018 års version landat hos oss.

Som vanligt är det ett imponerande arbete som Simon Kemp (@eskimon på Twitter) och hans kollegor lagt ned. Rapporten är på över 150 sidor, och jag har bara valt ut en bråkdel. Den är väl värd att gå igenom och leta upp egna guldkorn. Och det finns även ett antal ytterligare rapporter som bryter ned siffrorna på regional och lokal nivå.

UPPDATERING: Här är siffrorna för 2019

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Här är de bilder jag valt ut som mest intressanta:

Globalt perspektiv – Över fyra miljarder internetanvändare

Om vi börjar med makroperspektivet så har nu alltså över 50% av världens befolkning tillgång till nätet (en ökning med 7% sedan förra året), och över 40% använder sociala medier (upp 13%). Närmare 70% använder mobiltelefoner (+4%).

Europa – 80% är uppkopplade

I vår del av världen har nu de allra flesta tillgång till nätet, och över 50% använder sociala medier. Många har mer än ett mobilabonnemang, och nästan hälften använder sociala medier i mobilen (en intressant spegelvändning mot andra delar av världen där mobilen dominerar).

Tiden vi är på nätet fortsätter öka

 

Det är inte bara användningen av internet som fortsätter öka utan även tiden vi lägger på det. Från thailändernas svindlande nio timmar per dag och nedåt hamnar vi på ett genomsnitt av sex timmar dagligen. Vilket betyder att vi under året totalt kommer att lägga en miljard år på nätet!

Mobilen fortsätter växa

Sedan senast har användningen av internet via mobilen ökat med 4%, medan användningen av laptop/desktop backat med 3%. En liten ökning för konsoler, medan tablets som Ipad backar rejält.

Sociala medier-användning nu på över 40%

Över 40% av världens befolkning använder nu sociala medier aktivt varje månad – och de allra flesta gör det via sina mobiler.

Facebook fortsätter dominera

Facebook ligger kvar som ohotad etta bland sociala medier-nätverk, med över 2,1 miljarder användare varje månad. Även på platserna 3, 4 och 7 hittar vi Facebook-ägda nätverk (WhatsApp, Messenger och Instagram). YouTube och QQ/WeChat är de övriga i toppen.

Meddelande-appar allt viktigare

Meddelande-apparna tillhör de sociala medier-kanaler som växer snabbast. Men det är också intressant att se hur de delar upp världen mellan sig. I Nordamerika, Australien och delar av Europa dominerar Messenger, medan WhatsApp har SydAmerika, stora delar av Afrika och en rejäl portion av Asien.

Så använder vi appar

Enligt undersökningen har vi i genomsnitt ett 80-tal appar installerade på våra smartphones. Vi använder i genomsnitt hälften av dem varje månad. I tid lägger vi ca 2h per dag och det är främst på appar som är byggda för smartphones (istället för appar som använder browsers)

E-handeln fortsätter växa snabbt

Nästan 1,8 miljarder människor e-handlar nu, och de spenderar sammanlagt närmare 1,5 biljoner dollar. Det är en ökning med 16% sedan förra året.

 

Där har du mina höjdpunkter. Det finns som sagt ännu mer intressant i rapporten, oavsett om det är siffror kring nätanvändning, sociala medier, appar eller e-handel du är ute efter. Den är väl värd att kolla igenom.

Har du frågor eller reflektioner kring utvecklingen, lämna en kommentar här eller mejla till mig.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

4 kommentarer på Internet och sociala medier 2018 – nya globala siffror

  1. Pingback: Kristina Hagström Ilievska

    • Pingback: admin

  2. Pingback: Pegah

    • Pingback: admin

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.