Nya sätt att tänka på och använda video

Video växer starkt inom marknadsföring, och det krävs nya sätt att tänka kring formatet. Här är konkreta tips på hur du kan tänka och arbeta med rörligt innehåll.

Video är det format som får mest uppmärksamhet inom marknadsföring numera, både bland användare och marknadsförare. Enligt bl.a Cisco kommer video att inom de närmaste åren stå för 80% av all data som konsumeras i våra smartphones. En annan intressant bit statistik jag nyligen stötte på säger att 64% av konsumenter handlar efter att ha sett video från företag i sociala medier.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Video är hett, men det finns ett par stora utmaningar inom marknadsföring kring formatet. Den största och allvarligaste är att många som arbetar med marknadsföring ser det helt och hållet som en kostsam investering som bara görs i samband med kampanjer och då måste produceras av externa byråer. Detta är inte en realistisk syn när video allt mer kliver fram som det format vi sannolikt kommer att använda minst lika mycket som text i framtiden. Vilket i sin tur innebär att vi måste kunna producera det snabbt och enkelt.

Därför behöver vi lära om i hur vi ser på video som format, vilka olika typer av rörligt innehåll som finns och vem som ska producera det.

Expertis behövs fortfarande

Jag vill vara tydlig med att det jag skriver här, eller tycker generellt inte går ut på att företag ska sluta ta hjälp av experter på rörligt innehåll. Minst lika mycket som i alla andra delar av marknadsföring kan kreatörer av film lyfta formatet till höjder som är helt enastående. Det ska vi andra inte ens försöka oss på.

Men den sortens videos – som berättar fantastiska historier och når nya kreativa höjder – är inte den enda formen av rörligt innehåll vi behöver. Som jag ser det har de flesta företag möjlighet att lägga pengar på den sortens produktioner ett par gånger per år, och det är väl värt att göra. Men de behöver även kunna producera rörligt innehåll på om inte daglig så i alla fall veckobasis.

Marcus Sheridan, ofta känd som The Sales Lion, började redan för över ett år sedan rekommendera de företag han hjälper med content marketing att producera kring 30 videos per månad. Det är en video om dagen. Som du snabbt kan räkna ut är det inga högbudgetproduktioner han talar om.

Varför satsa på rörligt?

Det finns några konkreta orsaker till varför det är värt att satsa på video. Det första och viktigaste är att det är lättare för de flesta människor att ta till sig video än text. Jag har skrivit mer om det här.

Ett annat är att det nu går att publicera rörligt innehåll direkt i flera sociala medier (även på LinkedIns företagssidor) vilket gör att de kan konsumeras direkt i användarnas flöde. Detta betyder i sin tur både att du får större synlighet för ditt innehåll än om du postar en länk (även om den går till YouTube) och att fler användare faktiskt kommer att ta sig tid att titta på det.

Ett tredje skäl är att med video kan du lyfta fram människorna i företaget på ett helt annat sätt än i text, oavsett om det är experter, de som utvecklar produkter eller som tillverkar dem.

Enkla videos du kan göra själv

Som jag ser det behövs det alltså olika sorters rörligt innehåll, och majoriteten av det ska vara enkelt att ta fram och publiceras direkt i t.ex sociala medier.

För egen del började jag förra sommaren att testa korta videos med tips kring t.ex innehåll som jag postade direkt på LinkedIn, Instagram, Twitter och Facebook. Här är ett exempel:

Som du ser har jag spelat in den helt själv, med min mobil och en extern mikrofon (av typen mygga). Det blir förstås bättre om en person talar och en annan sköter snacket. Det viktiga med den här sortens video tycker jag är att de är korta, förmedlar någonting konkret – ett tips eller en åsikt – och kommer ut regelbundet.

En annan typ av video som du kan göra själv är en de som byggs upp kring korta texter. De är influerade av det format som främst KIT förknippas med i sociala medier. Här är ett exempel jag gjort:

Den här har jag gjort i Keynote, Apples motsvarighet till powerpoint och det går säkert lika bra att göra den där. Andra enkla verktyg du kan använda är iMovie eller Animoto (online-verktyg du betalar för).

För den här sortens video tycker jag också att det är viktigt att hålla dem korta och leverera konkreta tips eller kunskap. Själv föredrar jag att göra dem utan ljud, eftersom jag tror de flesta tittar utan ljud via sina smartphones, men det är förstås en smaksak.

En variant på den här sortens video är att göra dem inför t.ex ett event – för att skapa intresse. Här är en jag gjorde för Climeon, som jag jobbar på till vardags:

Att använda video på det här sättet, för att skapa uppmärksamhet kring konferenser, mässor och den närvaro ditt företag ska ha där ser jag som en viktig del av marknadsföringen inom B2B.

Livesändningar

En sista form av video som blir allt viktigare är att sända live från t.ex event via Facebook Live och liknande funktioner. Många företag har redan testat det, men ännu fler utnyttjar inte möjligheten.

Här är ännu ett exempel från Climeon, ett frukostseminarium tre av mina kollegor gjorde i Alberta, Canada och samtidigt streamade på Facebook:

Facebook Live är även ett bra format för att lyfta fram dina experter och låta dem berätta om sitt arbete eller svara på frågor. Läs mer om det här. 

Men kvaliteten då?

Ett vanligt argument mot videos som görs i mobilen och snabbt läggs upp efter minimal redigering är att kvaliteten blir lidande. Men detta stämmer bara om det finns ett enda sätt att definiera kvalitet. När det gäller den sortens produktioner som jag skrev om i början – utförda av experter och med rejäl budget – då är jag helt enig om att kvalitetskraven ska vara de vi vanligen använder.

Men den video jag visat exempel på här skapas mer utifrån den trend av tidsbegränsat innehåll som varit stark inom sociala medier de senaste åren. Det är video med ett begränsat bäst-före-datum. Här blir kvalitet snarare en fråga om att snabbt få ut innehållet och att kunna posta regelbundet.

Det är därför jag menar att vi måste börja se rörligt innehåll som mer än en sak. Det kommer alltid att finnas ett behov av högkvalitativ video, men det som de flesta företag behöver mer av just nu och framöver är video som produceras snabbt och tas ut direkt i sociala medier.

Vad tycker du?

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Nya sätt att tänka på och använda video

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.