Fem enkla videos som varje B2B-företag kan göra i sin content marketing

B2B-företag behöver bli bättra på att använda video i sin content eller inbound marketing. Och då framför allt enkla videos som de kan göra själva. Här är fem tips på videos som gör nytta

Jobbar du i ett B2B-företag som mest använder text i sin content eller inbound marketing? Eller i sin marknadsföring över huvud taget? Det finns många sådana företag. Men samtidigt är en av de starkaste trenderna inom kommunikation och marknadsföring att använda video. Och då inte enbart de där kostsamma filmerna som ni köper in någon gång i bland, utan video som är en del av den löpande innehållsproduktionen.

Om du vill börja använda video i ditt arbete som B2B-marknadsförare så har jag fem exempel på enklare videos som du kan göra själv, eller ta hjälp med att producera utan att hela budgeten ryker. De går att göra med hjälp av en bra mobilkamera eller en systemkamera, samt ett redigeringsprogram.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

1. Intervjua en expert

Att intervjua någon är ett av de vanligaste sätten att göra innehåll. Du kan dessutom använda intervjun till att göra content i andra format som text, bild och ljud.

Ett bra sätt att börja är att intervjua en av företagets egna experter, och det kan vara allt från en kort sittning med några frågor till en längre intervju. Det bästa resultatet får du ofta om du filmar en längre intervju med tydliga avsnitt, och sedan redigerar fram både en eller flera korta klipp och en lång version.

Även om det är en video som snabbt ska fram är det värt att fundera lite på var ni spelar in. Du behöver bra ljus och en lugn omgivning. Och så måste ni bestämma om ni ska sitta eller stå. Det bästa är att prata ihop sig innan.

 

2. Förklarande videos

Ett annat ord för den här sortens videos är explainer video.  Det är en kort video som förklarar en vara eller tjänst du säljer (eller något annat konkret som är viktigt för din organisation). Poängen med dem är just av använda videon för att så tydligt som möjligt visa vad det är ni säljer eller håller på med.

Skillnaden mellan en explainer video och en traditionell produktvideo är att du berättar om lösningen ur kundens perspektiv. Mindre fokus på produktfördelar och mer om hur den hjälper köparen, men andra ord.

En sån här video är ofta kort, inte mer än en till ett par minuter. Två vanliga sätt att göra dem är att filma någon som demonstrerar lösningen eller att göra en enklare animerad video som förklarar det väsentliga.

Här är ett exempel från Mint:

3. Gör ett kundcase

Kundcase, customer success stories eller testimonials – kärt barn har många namn. Oavsett vad ni kallar det på ditt företag är det en av de bästa content-typer som finns, och om ni inte redan gör versioner av dem som video är det hög tid att börja.

  • Du kan göra det på flera sätt (och gör helst mer än ett av dem):
  • Intervju mer ägaren eller er kontakt där de berättar om sina framgångar.
  • En demo av hur de använder er lösning
  • Låt kunden dela med sig av sina bästa tips kring er produkt
  • En framtidsspaning kring deras företag och branschen de befinner sig i

Självklart måste du komma överens med kunden om allt detta, men genom att ha en klar uppfattning om vad du vill göra och vara ute i god tid brukar det gå bra. Och självklart låter du dem se och godkänna resultatet innan det används.

4. Text i bild-videos

Det här är en av mina favoriter, och de är väldigt lätta att göra. Den här sortens video fungerar framför allt bra i sociala medier.

Börja med att skriva en kort text, det kan t.ex vara en koncis version av en bloggpost. Därefter delar du upp texten i lagom korta stycken och lägger in dem mot en bakgrund av bilder eller färgade plattor.

Det är ett effektivt sätt att förmedla budskap på, men för att lyckas måste du kunna koka ned det du vill ha sagt till något som kan förmedlas med korta texter på lite tid. Skippa långa introduktioner eller loggor i början, dyk rakt in i det du vill berätta. Du måste fånga tittaren omedelbart här.

Du behöver inte ljud för den här sortens filmer, de konsumeras mest i sociala medier, via en smartphone och den som tittar bryr sig sällan om ljudet eller lyssnar på något annat samtidigt.

Se till att anpassa storleken på bilden till vad som fungerar i nyhetsflödet på t.ex Facebook eller LinkedIn. Gör helst ett par olika versioner så du även kan använda dem på webbplatsen och på YouTube.

Här är en sådan video jag gjort själv, och som kan göras i Powerpoint eller Keynote:

5. Demo-video

När allt fler kundmöten sker digitalt och det blir svårare att demonstrera produkter och lösningar är det en utmärkt idé att göra videos som går på djupet och visar hur de fungerar.

För den här sortens video kan det finnas ett värde i att hålla på längre och verkligen berätta om det du säljer ur olika perspektiv. Om du är orolig över att filmerna blir långa kan du dela upp dem i olika kapitel. Jag tycker det är värdefullt att både kunna visa hur något verkligen fungerar och ha med en expert som kan gå igenom viktiga frågor, ge tips och visa på fler möjligheter.

 

Vill du ha fler tips och kunskaper?

I min bok Contenthandboken kan du lära dig mer om video, det finns ett fylligt avsnitt som bara handlar om rörligt innehåll. Plus att du får lära dig en massa om de andra formaten – text, bild, ljud och grafik. Och sist men inte minst får du 50 konkreta exempel på innehåll du kan göra.

Här kan du beställa Contenthandboken

 

Behöver du hjälp att komma igång?

Att producera riktigt bra innehåll – video likväl som annat content – kräver både planering och duktiga producenter. Du har säkert bägge delarna, men ofta kan det behövas lite hjälp utifrån för att få verklig styr på det. Ifall du vill förbättra ditt företags arbete med content eller inbound marketing kan jag hjälpa er – med allt från utbildning till genomförande.

Jag har stor erfarenhet av att hjälpa fr.a B2B-företag att jobba mer effektivt med sin marknadsföring. Jag kan hjälpa dig att få en bra start på ditt nya arbete.

Hör av dig till mig på mejl så kan vi prata mer om vad ni vill åstadkomma. Du hittar mig även på LinkedIn.

 

0 kommentarer på Fem enkla videos som varje B2B-företag kan göra i sin content marketing

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.