Så är det att använda WeChat – Del 2 i en gästserie av Tobias Dokken

Det talas mycket om WeChat, men få här i Sverige har faktiskt använt appen. I den andra av tre gästposter går Tobias Dokken igenom hur den fungerar och hur upplevelsen av att använda WeChat är. 

Den här posten är en del av en serie om WeChat
 
Del 1: WeChat, appen med över 800 miljoner användare 
 
Del 2: Så är det att använda WeChat
 
Del 3: Därför är WeChat så populärt

En titt på WeChats gränssnitt

Utseendet är stilrent och programmet är uppdelad i fyra områden: Chats, Contacts, Discover och Me. Utöver det finns det en sökikon och en plusikon. Plusikonen öppnar en meny.

 

När man öppnar WeChat så startar man i chattvyn. Där ser man senaste chattar med personer, grupper och officiella konton. Om man vill kan man sätta så att ens favoriter alltid visas högst upp. De chattar som är lite högljudda kan man enkelt göra ”ljudlösa” (Se röda cirkeln).

Contacts är som en vanlig kontaktbok, där man ser sina kontakter i alfabetisk ordning. Vissa ”speciella” personer har börjat lägga till ett A framför sitt namn så att de alltid ska visas först.

Discover är stället där man hittar nya personer, spel samt kan se sina kontakters flöde.

Me är en översikt över din profil där du kan se dina inlägg, favoriter, plånbok, galleri med smileys och inställningar. Favoriter är de inlägg, foton, videoklipp etc. som du valt att spara som favoriter.

Smileys inom WeChat tycker jag gör chattupplevelsen mycket roligare. Här är två exempel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är nu redo att ta en snabb titt på hur en chatt kan se ut.

Allt som man kan göra är snyggt presenterat med tydliga ikoner. Sight är små videosnuttar som man tar med mobilkameran. Red packet är ett litet rött kuvert med pengar som man skickar (se ruta 3). Transfer använder man för att överföra pengar direkt till kontakten. Med location kan man smidigt dela ut sin plats till andra (se ruta 2). Man kan även välja att dela sin live-position så att man kan enklare kan hitta varandra. Video Call borde egentligen heta Call. Klickar man på den knappen så får man upp val om man önskar ha röst- eller videosamtal.

I gruppchatter (se ruta 4) så har man valet Go Dutch vilket innebär att man splittar notan när man är ute på restaurang. Det är en funktion som förmodligen skulle kunna bli väldigt populär i Sverige, men i Kina har jag svårt att se att det kommer bli riktigt stort (inom en snar framtid). Här är det en oskriven regel att en stackare får pröjsa allt.

Kontakter

I WeChat finns det många metoder för att lägga till en kontakt. Det vanligaste är att klicka på plustecknet högst upp i högra hörnet för att öppna menyn. Sedan väljer man ”Add Contacts”.

Man kan skanna in en användares QR-kod, ange WeChat-ID eller telefonnummer. Man kan även använda radarfunktion för att hitta kontakter som är i din absoluta närhet.

Om man vill kan man koppla sitt konto mot LinkedIn och Google för att se om någon av ens kontakter där även finns på WeChat.

Utöver det så har WeChat ett par verktyg för att hitta nya kontakter. Den ena är People Nearby, där personer i ens närhet visas. Sedan har vi flaskpost, där man skickar ut text- eller röstmeddelande i form av flaskpost så kan andra plocka upp och svara om de tycker att du verkar intressant. Slutligen har vi Shake-funktionen. Man skakar telefonen och man blir matchad med andra användare som skakar ungefär samtidigt, oftast av motsatt kön. Shake har dessutom ett TV-val. Det innebär att man skakar telefonen och då blir man ihopmatchad med de som har samma bakgrundsljud som dig.

Inlägg

Hur ser då flödet av inlägg ut? Man skapar ett nytt inlägg genom att lägga ut en bild (måste vara bild eller kort videosnutt) eller delar en länk från WeChats egna blogplattform. Ens poster blir som album som struktureras efter datum.

I favoriter kan man, som jag varit inne på tidigare, se det som man valt att spara som favoriter. Om man nu från favoriter klickar på plustecknet högst upp i högra hörnet så kommer man till funktionen för att skapa anteckningar. Det är dålig UX (användarupplevelse) att använda samma ikon som används genom hela appen för en helt annan funktion.

Om man vill spela så finns det många tillgängliga spel, om man valt kinesiska som språk. Väljer man engelska så får man ett betydligt sämre utbud, 1 ynka spel. Där finns det stor potential för spelutvecklare.

En bra funktion, som är svår att hitta är ”Broadcast Messages”. Funktionen tillåter en att göra massutskick, vilket kan vara smidigt när man ska skicka god jul eller gott nytt år. För att använda funktionen måste man gå till Me -> Settings -> General ->Features -> Broadcast Messages dvs. 5 steg. En sån bra funktion borde vara enklare att hitta.

Förslag på förbättringar av UX

Jag hade testat att lägga till ikon för att skanna QR bredvid sökknappen. Det är en funktion som WeChat vill att man använder. Det är redan lätt att använda men genom att göra den ändringen så sparar man ett klick, varje gång som man ska skanna vilket är ofta.

I menyn skulle jag vilja lägga till genvägar till Anteckningar och Massutskick. Det är funktioner som jag tycker är bra och som jag tror att fler skulle använda om de var lättare att hitta.

Hur jag använder WeChat

Jag brukar skanna QR-koder (eller lägga till på andra sätt) till ställen som jag besöker ofta och därför vill ha uppdateringar om kampanjer, aktiviteter etc. Det ger mig även möjligheten att enkelt fråga om t.ex. öppettider. Jag gör samma sak med myndigheter i den mån som det är möjligt.

Ibland beställer jag mat. Då använder jag främst en fristående app men där man betalar via WeChat.

Min favoritfunktion är QR-skannern fast att använda den för att skanna streckkoder. Ja, jag vet. Låter inte särskilt spännande. Ponera att man är i en butik och ser en produkt som man väldigt gärna vill ha, men prislappen är aningen hög. Då tar man blygt upp mobilen och scannar streckkoden så hittar man genast produkten till betydligt bättre pris.

Eller, låt oss säga, att toalettpappret hemma håller på att ta slut. Då tar man upp mobilen, skannar och köper nytt.

I ärlighetens namn så använder jag främst en konkurrents skanner för ändamålet, p.g.a. bättre utbud.

När rabatt erbjuds så betalar jag med mobilen genom att skanna QR.

Vad är mindre bra med WeChat?

Det finns några detaljer som jag tycker är mindre bra

 • Moments är begränsat till att man måste ha med media för att kunna dela. Vore trevligt om man kan lägga upp endast text. Visserligen ger media en bättre upplevelse än enbart text.
 • Kan inte ladda ner vyer (videosnuttar).
 • Dålig webbklient, fast den förbättras kontinuerligt. Är förståeligt att den inte är prioriterad
 • Segt under högtider, vilket kanske inte är så konstigt när 1 miljard människor använder samtidigt.
 • Sökningen är under all kritik och behöver förbättras. Främst skulle det behövas filter- och sorteringsval.
 • De enda länkar som man kan dela på moments är till de artiklar som finns på deras blog-plattform.
 • Osmidigt att skanna QR-kod som inte hör till WeChat, särskilt för deras ärkekonkurrent Taobao. Det ger oss användare sämre upplevelse.

 

 

Tobias Dokken är programmerare med lång erfarenhet av webbprojekt och bosatt i Kina sen många år. Här är hans egen sajt.

 

 

 

Detta var den andra delen av tre i Tobias gästserie om WeChat. Del tre hittar du här, där tar han upp varför WeChat har utvecklats så snabbt och vad som kan hända framöver. Om du missat den första delen finns den här.

Om du har frågor eller funderingar kring WeChat, lämna en kommentar här nedan. Så säger jag till Tobias, och hoppas han har möjlighet att svara.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

 

7 kommentarer på Så är det att använda WeChat – Del 2 i en gästserie av Tobias Dokken

 1. Pingback: Carola Kastman

  • Pingback: admin

  • Pingback: Tobias Dokken

 2. Pingback: Annette nylander

  • Pingback: admin

 3. Pingback: Malin

  • Pingback: admin

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.