Gör Slideshare till en del av din content marketing

Slideshare ger dig möjlighet att enkelt återanvända innehåll och få tillgång till inte bara en ny kanal utan också ännu ett format. Allt på ett effektivt och billigt sätt. Här är ett par konkreta exempel och några tips för hur du ska lyckas.

När du hör Slideshare kanske du mest tänker på det som en förvaringsplats för powerpoints och liknande. Och det är förstås sant på ett sätt, det är en slags motsvarighet till YouTube för presentationer och  dokument.

Men i än högre grad är Slideshare en sajt där många besökare söker information, och det finns en nära koppling till sociala medier. Inte minst LinkedIn som köpte hela sajten för några år sedan, och allt mer integrerar den i sitt nätverk. Detta betyder att innehåll som du lägger upp på Slideshare både blir sökbart direkt på nätverket och via Google, och lätt att dela via såväl Facebook som Twitter och nämnda LinkedIn.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Vad är  Slideshare?

Slideshare har funnits sedan 2006, och är enligt egen utsago en av världens 100 mest besökta webbplatser. Det finns 18 miljoner uppladdningar där, uppdelade i 40 kategorier. Sedan 2012 ägs Slideshare som sagt av LinkedIn, som undan för undan har integrerat den i sin egen värld. Till exempel är det numera mycket lätt att lägga in innehåll från Slideshare i din egen LinkedIn-profil.

Det mesta av innehållet på Slideshare är olika typer av presentationer, gjorda i t.ex powerpoint eller keynote. Men det går även bra att lägga vanliga word-dokument eller infografer där. Det enklaste är att du gör om det du vill publicera på Slideshare till en pdf. Då vet du säkert att den går att ladda upp, den blir inte så tung och dessutom blir det svårare för den som vill att ändra informartionen i materialet. Du kan själv välja om det ska gå att ladda ned ditt innehåll eller inte.

LinkedIn har även tagit fram en app för Slideshare, för såväl smartphones som tablets, vilket gör det lättare att titta igenom presentationer. Läs mer om LinkedIns appar här.

Slideshare har 70 miljoner besökare (i månaden antar jag, men det står faktiskt ingenstans), och per månad har de 159 miljoner visningar. 80% av besökarna kommer dit via sök.

Hur du kan använda Slideshare

Om du t.ex har producerat en bloggtext om ett ämne så kan du utan alltför mycket arbete göra om den till en presentation. Det du framför allt behöver göra är att trimma texten så den får plats på ett antal ppt-sidor samt välja någon form av illustration. Sedan sparar du ned den som en pdf och postar den på Slideshare. Genom att välja några relevanta sökord och en passande kategori har du gjort den sökbar både på Slideshare och på Google i allmänhet. Ifall det du tar upp inte är ett alltför omskrivet ämne är chanserna goda att du kan nå en hög position i sökmotorer, då dessa uppfattar att din presentation ligger på en sajt med hög auktoritet (mycket trafik och länkar).

Du kan välja mellan att enbart lägga din presentation på Slideshare, och dela den därifrån i olika sociala nätverk och på andra platser. Eller så kan du bädda in den på din egen sajt och sprida den sidan istället. Vad som är bäst kan variera med vilka behov du har och andra faktorer.

Två konkreta exempel

Jag har två egna presentationer som jag lagt upp på Slideshare, och som jag tänkte använda för att visa på nyttan och möjligheterna. De bygger dessutom i grund och botten på exakt samma innehåll, i en svensk och en engelsk version:

Exempel 1: 5 steg till bättre content marketing 2016

Jag publicerade en artikel med den titeln 17 januari i år, som du kan se här. Vid samma tillfälle gjorde jag en presentation i keynote med i princip samma innehåll samt bilder jag hittat på nätet, som jag laddade upp på Slideshare. Den här gången valde jag att bädda in presentationen direkt i artikeln, men jag kunde lika gärna ha valt att behålla det som två olika bitar innehåll.

Så här såg presentationen ut:

Om vi tittar på statistiken från min sajt så har artikeln haft 336 sidvisningar till och med idag (7/2). Av dessa kom över 300 under de första fyra dagarna.

På Slideshare har presentationen till och med idag haft 859 visningar. Även här kom det stora flertalet, över 600, de första fyra dagarna, men den har fortsatt att dra flera besök varje dag sedan dess. Den har dessutom laddats ned sex gånger.

Presentationen på Slideshare har alltså haft mer än dubbelt så många visningar som artikeln. Ett stort antal av de som tittat på presentatione har kommit till Slideshare via min sajt, men det finns även en del trafik direkt till Slideshare eller via Google. Oavsett om det är samma personer som återvänt flera gånger eller nya besökare så ökade jag exponeringen för mitt innehåll genom att erbjuda det i mer än ett format och på två olika plattformar. Och det tog bara ett par extra timmars arbete.

Exempel 2: 5 steps to better content marketing in 2016

I början av februari översatte jag den svenska posten och publicerade den på LinkedIn. Även här gjorde jag en Slideshare-version som jag bäddade in i LinkedIn-posten.

Här är den engelska versionen av presentationen:

På LinkedIn har posten till och med idag endast haft 80 visningar. Detta är ett riktigt dåligt resultat, vilket sannolikt beror på att den inte plockades upp av Pulse-redaktionen. Den gick uppenbarligen inte hem bland de som fick se den direkt i sitt flöde, dvs alla de som jag har i mitt nätverk antingen som kontakter eller följare. Det kan även vara så att jag inte promotat den tillräckligt väl på LinkedIn.

Presentationen på Slideshare däremot har haft 450 visningar, alltså även här betydligt bättre siffror än text-versionen. Den har dessutom laddats ned nio gånger. Precis som den svenska versionen fortsätter den att få visningar varje dag även om förstås de allra flesta visningarna kom de första dagarna. Trafiken fördelar sig jämnt mellan LinkedIn, direkt på Slideshare och Google. Även här ökade alltså exponeringen av innehållet markant tack vare att jag använde Slideshare, i motsats till om jag enbart postat på LinkedIn.

Fem tips för att lyckas på Slideshare

Jag har redan varit inne på flera av dem, men här är fem konkreta saker du behöver tänka på för att få fram bra presentationer:

  • Kort och kärnfullt språk. Inte för mycket text på varje sida.
  • Försök att illustrera varje sida på något sätt. Det kan vara en bild eller ett grafiskt element. Men använd inte bara text.
  • Jobba lite extra med förstasidan – den är ditt skyltfönster. Jag brukar försöka ha en bild som täcker hela sidan och även använda extra stor text.
  • Glöm inte att lägga in en sida med dina kontaktuppgifter. Vilka sociala medier du finns i (yrkesmässigt), din mejl och din sajt.
  • Märk varje sida med ditt namn. Helst med din Twitter-handle om du har en sådan. På så sätt hänger ditt namn med även om någon plockar en enstaka sida från din presentation och delar vidare.

 

Det finns även möjligheter att arbeta med lead generation via Slideshare, där du kan lägga in en kontaktsida i presentationen. Detta är dock något som kostar pengar, så jag skulle börja med att testa utan.

Slutsatser

Slideshare är fortfarande ett underskattat sätt att nå målgrupper med ett annat format inom content marketing. Så länge som många företag, inte minst inom B2B, använder det som en förvaringsplats för rapporter har du en bra möjlighet att få ett bra genomslag ifall du lägger ned lite tid på innehållet och formen. Självklart är det fortfarande ett bekvämt sätt att t.ex dela presentationer efter en föreläsning, men även där kan du med små medel göra något som kan få bättre spridning. Jag rekommenderar verkligen att du testar att förvandla några artiklar till presentationer som du sedan laddar upp på Slideshare och sprider därifrån, eller via din egen sajt.

 

Om du har frågor eller funderingar kring Slideshare eller content marketing, lämna en kommentar eller mejla mig.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med innehåll generellt eller content marketing i synnerhet? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

 

 

0 kommentarer på Gör Slideshare till en del av din content marketing

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.