We Are Social har precis kommit ut med en ny översikt av storleken på de olika sociala kanalerna. Och med tanke på att Instagram precis släppt nyheten att man har 400 miljoner användare passar det ju utmärkt att ta en titt på hela bilden.
I den här redovisningen, och även i Instagrams meddelande, definieras storlek på hur många konton som varit aktiva den senaste månaden. Och aktivitet definieras i sin tur som minst en inloggning. Så här ser det ut:
När du tittar på resultatet kanske du blir förvånad över att ett känt nätverk som LinkedIn hamnar sist, medan ett för många utanför Kina okänt nätverk som QQ ligger på tredje plats. Det finns två förklaringar till detta: För det första, det är en global undersökning och många av de största nätverken finns i Asien. Och för det andra, det är månatlig aktivitet som räknas. LinkedIn har över 300 miljoner konton, men bara var tredje medlem loggar in på månadsbasis.
Facebook och WhatsApp behöver säkert ingen närmare presentation, men det kan vara värt att påminna om att Facebook äger WhatsApp.
Nätverken du inte känner igen
Här är en mycket kort beskrivning av de sociala kanaler som du kanske inte omedelbart kan identifiera:
QQ, egentligen Tencent QQ, är det största kinesiska sociala nätverket, en blandning av Facebook och Twitter och mer därtill.
QZone ägs av Tencent QQ och är en blogg/dagboksplattform.
Weixin/WeChat ägs även den av Tencent QQ och är en motsvarighet till WhatsApp, alltså en messenger-app.
Baidu Tieba är en kinesisk community som också fungerar som en sökmotor.
Viber är en kombinerad samtals- och messenger-app
Sina Weibo är en kinesisk motsvarighet till Twitter
Line är från början en app som kombinerar messenger- och samtalsfunktion, och som numera även går att använda på datorer
YY är ett kinesiskt video-baserat chatnätverk.
VKontakte är ett i första hand ryskt socialt nätverk, som på beskrivningen låter ungefär som Facebook
BBM står för BlackBerry Messenger, och är en messenger-app som från början enbart kunde användas av BlackBerry-smartphones, men sedan ett par år även finns för Android och iOS.
Några reflektioner
Något som är intressant att konstatera är att nästan hälften av listan utgörs av messenger-appar eller liknande. Detta understryker den större trend som bl.a Mary Meeker varit inne på: En del av aktiviteterna i de stora, öppna nätverken som Facebook och Twitter kan på sikt ersättas av mer slutna nätverk.
Facebook äger 4 av nätverken på listan: Förutom moderskeppet och WhatsApp även Messenger och Instagram. Och när det gäller antal användare ligger förstås själva Facebook långt före resten.
Snapchat finns redan på listan, och flåsar redan Tumblr och Google+ i nacken.
Utvecklingen inom sociala medier fortsätter att vara mycket spännande att följa.
Så långt mina reflektioner. Listan kommer alltså från We Are Social, som postar mycket intressant information. Du hittar den tillsammans med andra intressanta bilder här. Ett bra sätt att få reda på vad de har på gång är att följa Simon Kemp, ansvarig för deras kontor i Singapore, på Twitter. Titta efter @eskimon
0 kommentarer på Största sociala nätverken, september 2015