Nyordslistan 2016 – Nästan hälften av orden har en digital koppling

Av orden på nyordslistan för 2016 har nästan hälften, 18 av 43, en större eller mindre koppling till den digitala utvecklingen.

Nyordslistan för 2016 har kommit, som vanligt framtagen av Språkrådet och Språktidningen. Av de 43 ord som finns på listan har nästan hälften, 18, en digital koppling. Som vanligt är de en blandning av begrepp som funnits i ett par år och sådana som både skapats och fått ett brett genomslag under året:

Annonsblockerare

Inte oväntat blev adblockers så spridda att den svenska varianten valdes ut. Här är definitionen:

”program som förhindrar att annonser visas på internetsidor ”Allt mer utrymme på Facebook tycks upptas av annonser och det är därför som många använder annonsblockerare för att hålla reklamen stången” (PC-Tidningen 27 september 2016).”

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Blippbetalning

Slutet för PIN-koder är i sikte, nu kommer de kontaktlösa kortbetalningarna:

”Blippbetalningar slår igenom. En liten revolution är på väg i vardagen. Redan i år slipper hundratusentals kortkunder slå koden och kan blippa kortet i stället” (TT 7 maj 2016). Som verb används blippa och blippbetala.”

Det mörka nätet

Darknet, den krypterade delen av internet som inte kan hittas med vanliga sökmotorer, gjorde också entré:

”När jag följer i Bartletts fotspår påminner det mörka nätet – bortsett från sådant man kan förvänta sig att hitta, som droger, vapen, porr och passförsäljning – oväntat mycket om hur nätet såg ut före millennieskiftet. Samma osorterade, nyckfulla blandning av länkar och begagnade idéer, lite som att rota bland de bortskänkta böckerna i tvättstugan” (Svenska Dagbladet 30 maj 2016).

Uttrycket har aktualiserats genom Jamie Bartletts bok Det mörka nätet som utkom på svenska 2016.”

Enkortsdator

Ett begrepp som gått mig förbi – en dator som utgörs av ett enda kretskort och som säljs utan låda, tangentbord och skärm:

”Raspberry Pi är en serie kreditkortsstora så kallade enkortsdatorer. De har utvecklats av en brittisk stiftelse som vill främja undervisningen i grundläggande datorkunskap i skolor och utvecklingsländer. Tanken på att utveckla en extremt billig liten dator väcktes redan 2006, men först i början av 2012 fanns en färdig produkt” (PC för alla 13 juni 2016).”

Filterbubbla

Ett av årets mest omdiskuterade ord – individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar

”På nätet omges vi redan i ökande grad av en filterbubbla. Det nät jag ser, som sökresultat och flöden i sociala medier, är inte vad du ser, utan skapas bara för mig av nätföretagens algoritmer och den information de har om mig sedan tidigare” (Sydsvenskan 28 juli 2016).”

Fomo

Ett begrepp för både den digitala och analoga världen: oro för att missa något särskilt intressant eller roligt

”Den självklara följden av fomo är att vi blir i det närmaste livrädda för att fatta aktiva beslut, eftersom alternativen känns oändliga. Ibland handlar det om banala saker som att vi aldrig kommer oss för att tacka ja till vännernas midsommarfest eftersom någon roligare inbjudan snart kan dyka upp på Facebook” (Damernas Värld 21 juni 2016). Fomo är en akronym för fear of missing out. Motsatsen är jomo, joy of missing out.

Förstärkt verklighet

Upplevelse som skapas genom att den verkliga miljö man befinner sig i kompletteras med datorgenererade inslag

”Pokémon Go använder sig av en teknik som kallas för augmented reality – förstärkt verklighet. Det innebär att fiktiva miljöer interagerar med verkliga” (Sydsvenskan 24 augusti 2016).

Ghosta

Ännu ett nytt begrepp för mig: göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken

”Skådespelerskan Charlize Theron, 40, talar ut om separationen från Sean Penn, 55. Den gick nämligen inte till som media rapporterat, säger hon bestämt. Det sägs att hon ”ghostade” honom vilket betyder att man oförklarligt slutar svara på samtal eller sms och drar sig undan” (Svensk Damtidning 14 april 2016).

Gigekonomi

Något vi kommer att få se allt mer av under kommande år: Ekonomi som bygger på tillfälliga uppdrag eller anställningar

”En förutsättning för gigekonomins framväxt är plattformar, mestadels digitala, där uppdragsgivare och uppdragstagare kan mötas” (Personal & Ledarskap 23 september 2016).

Influerare

Även kallade påverkare eller influencer – person vars inflytande används i marknadsföringssammanhang

”En influerare är någon som människor litar på, lyssnar på och bryr sig om. Vi som finns i den digitala sfären, vilket i dag är i stort sett alla, påverkar vår omgivning på olika nivåer. Våra röster kan i dag vara lika starka i vissa nätverk som en ’kändis’” (Resumé 8 augusti 2016).”

Mukbang

Internetsändning där någon äter och samtidigt talar med sin publik

”Mukbang är en trend som startade i Sydkorea. Det är människor som spelar in sig själva när de äter och pratar med kameran” (Eskilstuna-Kuriren 2 april 2016).”

Här kör YouTuberna I Just Want To Be Cool en mukbang:

Pokenad

Promenad där man spelar Pokémon Go

”Luleås första pokenad ägde rum i lördags, med ett hundratal ivriga deltagare som gick staden runt i jakten på små, virtuella monster i mobilerna” (Norrbottens-Kuriren 8 augusti 2016). Pokenad är ett teleskopord, bildat till Pokémon och promenad.”

Preppare

Även om preppare i allra högsta grad existerar i den fysiska världen – det är personer som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof – så har de också ett livligt utbyte på t.ex Twitter under hashtagen #prepperSE.

”En preppare är alltid redo. För alla eventualiteter. Prepparen har ett förråd med färskvatten och konserver, mediciner och andra förnödenheter. De riktigt seriösa lämnar staden och flyttar ut på landet till ett hus med egen brunn och större möjligheter att ta sig igenom civilisatoriska av eller sammanbrott” (Sydsvenskan 1 april 2016) Av engelskans prepper.”

Skamma

Tyvärr något som blivit mycket vanligt på nätet och inte minst i sociala medier – att få någon att känna skam

”Något som gör mig så in i helskoooootta rödflammigt förbannad det är när man skuldbelägger och skammar kvinnor. Skuldbelägger hur vi klär oss, sminkar oss, hur våra kroppar ser ut, hur vi beter oss eller vad det än må vara” (personlig blogg 23 september 2016).  Jämför med engelskans shame och shaming.”

Trumpifiering

Också något som i hög grad utspelade sig på nätet – förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta

”Den sittande premiärministern Manuel Valls talade nyligen om ’trumpifieringen’ av den franska, politiska debatten. Han attackerade Nicolas Sarkozy, och sade att denne gör ett falskt eller fult uttalande varje dag, i ren provokation, bara för att få uppmärksamhet. Precis som Trump” (Svenska Dagbladet 28 september 2016).”

Uberisering

Samhällsutveckling som innebär att alltmer av ekonomin hanteras med hjälp av digitala tjänster som gör det möjligt för privatpersoner att byta tjänster med varandra

”Från taxitjänster har uberiseringen fortsatt med andra tjänster. Uber Black erbjuder lite finare bilar, Uber Lux limousiner, Uber Rush kör budbilar, Uberpop förenklar samåkning. I flera städer går det nu att blixtsnabbt beställa mat genom tjänsten Uber Eats” (Sydsvenskan 20 mars 2016).”

Utpressningsprogram

datorprogram som används av utpressare för att låsa en dators hårddisk i syfte att kräva användaren på pengar

”Trojanen är skapad för Mac-datorer, och är ett så kallat ransomeware, ett utpressningsprogram som gör data på hårddisken oåtkomlig genom att kryptera den. Sedan kan den bara låsas upp om man betalar för att få en krypteringsnyckel” (Dagens Nyheter 7 mars 2016).”

Äggkonto

Anonymt konto i sociala medier, i synnerhet på Twitter – där bilden på ditt konto är ett ägg som default.

”Sedan det annonserats att nya Ghostbusters skulle spelas av kvinnor har en armé av äggkonton, ledda av trolldemagoger på Twitter, exploderat i impotent raseri. Det är deprimerande hur en så trivial kompiskomedi kan bli föremål för bisarr politisering” (Sveriges Television 27 juli 2016).”

Där har du de 18 orden. Om du har frågor eller funderingar kring dem, lämna en kommentar eller mejla mig.

0 kommentarer på Nyordslistan 2016 – Nästan hälften av orden har en digital koppling

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.