Video som ger bäst resultat på Facebook

Funderar du på vilket innehåll som går bäst på Facebook, hur det ska göras och vad som ger mest engagemang? Sluta fundera – det är video och Buzzsumo har bra tips till dig

Buzzsumo har undersökt 100 miljoner videos på Facebook och utifrån det dragit slutsatser om vilken typ av innehåll som är mest populärt, bästa längd på klippen osv.

Man börjar med att hänvisa till en undersökning från Locowise som visar att video är det format som har bäst räckvidd och störst engagemang på Facebook. En genomsnittlig videopostning i april 2017 nådde 12,05% av sidans publik, något bättre än bilder som låg på 11,63%. Länkar nådde 7,81% och statusuppdatering 4,56%. Observera att detta verkar gälla sidor för företag och organisationer, och organisk trafik – vilket får mig att fundera över nivån, som är betydligt högre än de siffror runt 1-2% som ofta citeras, även för en statusuppdatering.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Åter till Buzzsumos undersökning. Här är några av resultaten:

Mat ger störst engagemang

Det är ingen tvekan om att det ämne som får flest människor att engagera sig är Mat. På andra plats Mode och Skönhet, därefter Husdjur:

Håll videon kort

Bästa längden för en video på Facebook (och skulle jag tro även på t.ex LinkedIn) är 60-90 sekunder. Går du under halvminuten får du inte samma genomslag, börjar den gå upp mot två minuter och längre tappar du också engagemang. Detta betyder förstås inte att du inte ska göra längre videos om du vill nå fram till en engagerad målgrupp, men du kan inte räkna med brett genomslag.

Längre på Facebook Live

Om du däremot sänder på Facebook Live så får du mer engagemang ju längre du håller på – upp till 15-16 minuter, då ligger det fast. Satsa därför på längre sändningar så din publik hinner vara med:

5 tips för bra Facebook-videos

Buzzsumo delar fem tips utifrån sin undersökning:

  • Håll videoklippen korta – de flesta är korta, med ett genomsnitt på 115 sekunder och en media på strax över minuten.
  • Skriv korta texter – För introduktionerna låg medianen på 61 tecken och de uppmuntrade till att börja titta.
  • Testa Live – Facebook satsar hårt på Live och ger bra trafik. Där kan du vara längre, tänk 15-20 minuter fokuserat.
  • Hack, tips och Så-gör-du-videos går bäst, tillsammans med inspiration och humor.
  • Gör videos som går att dela – De videos som går bäst delas snarare än gillas.

Så vad får oss att dela något? Här hänvisar Buzzsumo till New York Times undersökning från 2011, som jag skrivit om tidigare. Det man fann i den var att vi delar innehåll för att:

  • Ge andra värdefullt och underhållande innehåll. 49% säger att delande ger dem möjlighet att berätta om produkter de gillar, eller påverka åsikter eller mana till handling. 
  • Definiera oss själva. 68% delar för att ge andra en bättre bild av vilka de är och vad de bryr sig om. 
  • Bygga och underhålla relationer. 78% delar information på nätet för att det ger dem möjlighet att ha kontakt med personer de annars inte skulle ha kontakt med. 
  • Förverkliga oss själva. 69% delar information för att det får dem att känna sig mer involverade i vad som händer. 
  • Sprida kunskap om rörelser eller varumärken. 84% delar för att det är ett sätt att stötta aktiviteter eller frågor som är viktiga för dem. 

Bra tips från Buzzsumo!

Har du frågor eller funderingar om video i sociala medier, lämna en kommentar eller mejla mig.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med sociala medier eller content marketing? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Video som ger bäst resultat på Facebook

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.