Vad gör en video viral? Här är tio orsaker

De flesta företag drömmer om en viral framgång, en video som ska ta nätet med storm och delas i alla sociala medier. Även om det aldrig går att förutsäga om en video ska bli viral så går det att titta på de som blivit det och dra lite slutsatser. Här är tio kännetecken. 

På sätt och vis har Tom Fishburne, även känd som The Marketoonist, redan sammanfattat vad som krävs för att en video från ett företag inte ska bli viral i den här teckningen (posten den fanns med i är läsvärd också):

150914.brandvideo

Här är de tio tipsen. Sju av dem kommer i huvudsak från artikel i Brand Quarterly av Joel Ackerman The 7 elements of virality – även om jag justerat texten en del. Läs gärna originalet också.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

1. Visuellt spännande

Ett beprövat sätt att fånga uppmärksamhet och få delningar är förstås att visa upp något visuellt imponerande eller som publiken aldrig sett tidigare. Old Spice lyckades med det med sin The man your man could smell like-film:

2. Allmängiltig

Även om din film har som syfte att sälja något så är chansen större att den får spridning om den har ett tema många kan känna igen sig i. Always #LikeAGirl-film knöt an till ett större ämne, och det gjorde även Doves Campaign for real beauty-filmer:

3. Verklighet

Att koppla din film till vad vanliga människor upplever, oavsett om det är nyheter, luringar eller det oväntade kan ge mycket bra resultat. Ta filmerna Vitamin Well gjort med Zlatan Ibrahimovic, där de flesta kan känna igen sig i reaktionerna hos de vanliga människor han möter:

4. Kontroversiella ämnen

Ett sätt att skapa uppmärksamhet är förstås att välja ämnen som är kontroversiella eller livligt omdebatterade. ICA valde att göra det med en av sina reklamfilmer under våren 2016

5. Humor

Att få någon att skratta är förstås en av de starkaste saker vi kan göra. Och att det fungerar bra för att få igång delandet av filmer i sociala medier vet vi. En av mina favoriter är Dollar Shave Clubs reklamfilm:

6. Känslor

Vi delar gärna det som griper tag i oss emotionellt, och som vi berörs av. Här är en av de jag tycker har gjort detta bäst:

7. Förknippa

Om du lyckas koppla din film till ett populärt fenomen eller omtalade händelser så kan det också leda till stor spridning. Volkswagen fick lite extra draghjälp för en av sina filmer när de tog hjälp av Star Wars-intresset:

8. Det oväntade

Precis som med allting annat finns det mycket som är förutsägbart med film från företag. Därför blir gärna de som bryter mot förutsägbarheten virala i högre grad. Ett av de bästa exemplen på senare år är förstås Volvos Epic split med Jean-Claude Van Damme:

9. Storytelling

All film är förstås berättande på ett eller annat sätt, men så finns det de som sätter själva storyn i centrum. Ett av de bästa exemplen på det är Johnny Walkers The man who walked around the world med Robert Carlyle:

10. Kreativitet

Att göra något oväntat eller ovanligt, gärna i det vardagliga, kan också det väcka engagemang och önskan att dela vidare. Ett exempel på detta var pianotrappan som Volkswagen byggde vid Odenplans tunnelbanestation för några år sedan:

Varför vi delar

Självklart går det inte att garantera att din film blir viral även om du använder en eller flera av de här sakerna – som dessutom i hög grad redan är vad de flesta filmer bygger på. Men att dina chanser ökar, det är klart.

En viktig orsak till detta är att dessa tio exempel stämmer väl överens med de mekanismer som ligger bakom varför vi delar. Enligt en artikel från Buffer är de vanligaste orsakerna till varför vi delar innehåll att vi vill:

  • Inspirera, underhålla och vara till nytta
  • Uttrycka vilka vi är – definiera oss själva
  • Vårda våra relationer
  • Känna oss mer involverade och delaktiga
  • Vara altruistiska – dela sådant vi tycker är viktigt

Och utifrån de här motiven blir kopplingen till de tio exemplen ovan tydligare – de kan alla på olika sätt användas för att vi ska uppnå den effekt vi är ute efter.

 

Om du har frågor eller funderingar kring detta, eller annat som har med digital marknadsföring, lämna en kommentar eller mejla mig.

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med innehåll generellt eller content marketing i synnerhet? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Vad gör en video viral? Här är tio orsaker

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.