Årets nyordslista innehåller som alltid numera en hel del ord med digital koppling. Här är min spaning kring den.
Ännu en gång har Institutet för Språk och Folkminnen valt ut ett antal ord som de menar satt prägel på det gångna året. Av de 38 begrepp som finns med på nyordslistan för 2017 är en hel del kopplade till digital utveckling direkt – och flera av de andra hade sannolikt aldrig existerat eller fått sådan spridning utan internet.
Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.Nyhetsbrev
Här är de ord som har en tydlig digital koppling:
Alternativa fakta
Definition: Uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns.
Även om alternativa fakta kan presenteras vilket sammanhang som helst så är det via nätet i allmänhet och sociala medier i synnerhet de fått spridning. Och vi delar dem gärna vidare om de stärker vår identitet eller vad vi tror på – oavsett sanningshalt. Jag skrev mer om det här.
Blockkedja
Definition: Ett verifieringssystem i form av en sorts databas där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer som ingår i ett nätverk, där stabilitet och tillförlitlighet uppnås genom att varje förändring av informationen måste verifieras av väldigt många av de datorer som ingår i nätverket.
Även om vi pratat blockkedjor, inte minst i samband med bitcoin, fick begreppet och systemet ett rejält genombrott under 2017 – och framstod ibland som lösningen på många problem.
Doxa
Definition: Lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet.
En obehaglig företeelse som funnits på olika forum i flera år, men blivit ännu vanligare under 2017. Allt i takt med att vi ständigt tillåter oss att göra digitalt vad vi tvekar att göra i den fysiska världen.
Fejkade nyheter (även fejknyheter, falska nyheter)
Definition: Osanningar som sprids som sanningar i medierna.
Precis som med alternativa fakta har falska nyheter fått ett brett genomslag, och många av oss tycks sakna vilja att granska dem.
Klickfarm
Definition: Grupp med personer som får betalt för att systematiskt klicka på annonser på nätet för att generera intäkter till uppdragsgivaren.
Ibland är klickfarmarna dessutom automatiserade, som detta klipp från Kina tycks visa:
#metoo
Definition: Hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter av detta.
En av de viktigaste händelserna under 2017, som kommer påverka oss under lång tid framöver. Och som inte fått sitt genomslag utan möjligheten att sprida berättelser och aktiviteter via nätet.
Serieotrohet
Definition: Det att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med.
Streamingtjänster som Netflix har inte bara skapat nya beteenden som sträcktittande (binge watching) utan även detta underbara exempel på egoism.
Viralgranska
Definition: Källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.
Vi har mycket att tacka Metros initiativ Viralgranskaren för – och dess uppgift blir allt viktigare.
Nästan digitala
De här nyorden hade sannolikt aldrig hamnat på listan utan nätets existens:
Dabba
Definition: Göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.
Nya beteenden och flugor har alltid fötts hastigt, men idag sprids de blixtsnabbt över hela världen via sociala medier.
Killgissa
Definition: Påstå något på ett sätt som gör att det verkar som att man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.
Ett beteende många av oss män tyvärr har låtit blomma ut för fullt på nätet. Dags för mindre gissande och mer vetande under 2018.
Knäprotest
Definition: Manifestation där deltagarna ställer sig på knä i protest mot rasism.
Kompetensutvisning
Definition: Utvisning av person som har kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Inte minst bland företag vars affärside är digital, som Spotify, blev detta ett stort problem under 2017.
Där har du min spaning kring de digitala inslagen på nyordslistan 2017 – Vad säger du, håller du med?
Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.
0 kommentarer på Nyordslistan 2017 – Gott om digitala begrepp även denna gång