Sex vanliga typer av phishing-attacker (infograf)

Att på nätet eller via mejl luras lämna ifrån sig kontoinformation mm kallas i vardagslag phishing.  Här är en infograf som visar sex vanliga typer av phishing och vad du kan göra för att inte bli lurad.

Cloudpages tog fram en infograf om phishing-attacker förra året, som jag först nu har upptäcket. Eftersom problemet inte har blivit mindre – snarare tvärtom – tycker jag den är relevant att posta. Den innehåller tips på vad du kan göra för att undslippa dem.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

De sex typerna av attacker infografen tar upp är i korthet följande:

Vilseledande – Du får ett meddelande från ett företag du använder, t.ex en bank, som ber dig skicka personlig information eller logga in någon annanstans än vanligt. Ofta försöker de skapa en känsla av att detta måste ske nu! Kom ihåg att riktiga företag aldrig frågar efter information på det här sättet

Spjutfiske – Här innehåller ofta meddelandet mer personlig information om dig, för att försöka få dig att ta det på större allvar.

Högre chef – Det blir allt vanligare att t.ex ekonomiavdelningar på företag får meddelanden från högre chefer om att göra en betalning eller liknande. Bästa sättet att avslöja det är att dubbelkolla med chefen det handlar om.

Pharmande – Här är det en webbplats som ska se legitim ut men som snor dina uppgifter.

Dropbox – Se upp för meddelanden som ber dig bekräfta kontoinformation eller som innehåller dropbox-filer.

Google Docs – Samma här, du får länkar eller liknande till Google Docs – och ofta är det äkta sidor som skapats där, men som försöker få fram information. Oavsett om det är Dropbox eller Google Docs, var försiktig med vilka dokument du laddar ner eller öppnar och vilken information du ger ifrån dig.

Här är infografen:

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med innehåll generellt eller content marketing i synnerhet? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

 

0 kommentarer på Sex vanliga typer av phishing-attacker (infograf)

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.