5 typer av video för B2B-marknadsföring som är enkla att göra

Många B2B-företag har fortfarande inte insett vikten av att arbeta med enkla videos för snabbt genomslag. Här är fem exempel som fungerat bra för cleantechföretaget Climeon

Video blir en allt större del av B2B-marknadsföring, inte minst i sociala medier. För många företag är dock videoproduktion något stort och omfattande som kräver hög budget och externa leverantörer.

Det finns förstås ett behov av videoproduktion med hög kvalitet och hantverk, men i allt högre grad behöver B2B-företag också producera enkla videos som snabbt kan tas fram och spridas – och då krävs en helt annan snabbhet i produktionen. Eftersom de fr. a är tänkta för sociala medier krävs också att de är korta och koncisa.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

På Climeon, det företag jag jobbar på, är merparten av den video vi producerar just den här sortens enkla filmer som kan postas direkt i sociala medier. Vi gör dem helt och hållet själva, och det betyder att vi snabbt kan få fram rörligt innehåll för att täcka ett visst behov eller kommunicera med en viss målgrupp. Självklart gör vi annat content också, målet är att ha en så bra mix av olika format som möjligt.

(Om du vill veta mer om Climeon: Våra grundare har kommit på en lösning som gör det möjligt att framställa elektricitet från varmt vatten i temperaturer från 70 till 120 grader Celsius. Med den här teknologin går det att bygga geotermiska kraftverk som kan producera el från varmt vatten dygnet runt, året runt. Det går även att göra el av det varma vatten som skapas varje dag i fabriker, ombord på fartyg mm.)

Jag har valt ut fem exempel på enkla videos vi gjort på Climeon, i förhoppningen att inspirera dig som jobbar med B2B-marknadsföring till att se nya möjligheter:

Intervjuer

När något händer som vi vill uppmärksamma våra målgrupper på är en enkel video ett mycket bra sätt att nå fram till dem. Här är ett exempel på en video vi tog fram nyligen för att berätta om en viktig händelse, att produktionen av elektricitet hade kommit igång på ett geotermiskt kraftverk på Island som är uppbyggt på Climeons teknologi:

 

Hela processen från idé till färdig produkt tog ett par timmar och gav ett stort genomslag i sociala medier, vilket var precis vad vi ville åstadkomma.

 

Explainers

Många gånger är det mesta av det content ett B2B-företag producerar i textform, och innehåller mycket komplex information. Det är en bra idé att förenkla kunskapen vi försöker förmedla och även göra den tillgänglig i ett annat format.

Här är ett exempel på just detta. Det är en video jag gjort själv, i powerpoint, utifrån en artikel som som vänder sig till företag inom olja och gasindustrin. Den lyfter de viktigaste punkterna i texten, och gör det på ett kortare och enklare sätt:

 

 

Utbildande

Många B2B-företag har gott om experter, personer med djup kunskap inom väsentliga områden. Det är inte alltid de har tid att producera innehåll själva, det är trots allt inte deras primära jobb, men vi kanske kan låna dem en liten stund och tanka ur dem lite kunskap – som vi sedan kan göra rörligt innehåll på.

Det här är ett exempel på en sådan video – en kort och koncis produktion där en av våra experter delar med sig av sin kunskap:

 

 

Fördjupande

En annan variant på expertvideo är att låta dem gå lite djupare inom ett område. Eller att helt enkelt låta dem förklara ett ämne de redan skrivit eller presenterat kring.

Den här videon gjorde vi utifrån ett white paper, med tanken att skapa en koncis introduktion som driver trafik till mer innehåll.

 

Teasers

För många B2B-företag är event av olika slag viktiga – allt från mässor till konferenser. Vad man ofta missar är att börja bygga upp ett intresse för vad man ska göra där i förväg – t.ex genom att spela in korta videos som ses av de i målgruppen som kommer att delta.

Här är en video vi gjorde med två säljare på Climeon inför en mässa kring sjöfart. De fick berätta om vad de skulle göra där, vad de såg fram emot och så vidare. En ytterligare fördel med att göra det med just de eller de som ska åka är att deras ansikten blir välkända för övriga deltagare:

 

 

Testa dig fram

Jag hoppas du fått lite idéer och inspiration av de här exemplen, och framför allt att du fått en delvis annorlunda syn på hur video kan användas i B2B-marknadsföring. Min rekommendation är att du försöker hitta en typ eller en fråga och börjar testa dig fram. Det är viktigt att se hur din målgrupp reagerar på detta (men även ge dem tid att vänja sig, så var försiktig med att dra för snabba slutsatser.

Vill du komma igång, men vet inte riktigt hur? Mejla mig så kan jag köra en workshop eller föreläsning för dig och dina kollegor.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing, account based marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på 5 typer av video för B2B-marknadsföring som är enkla att göra

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.