Video tar över oavsett Facebooks felaktiga siffror

Även om Facebook blåst upp videovisningar så är fortfarande den större trenden att video och audio mer och mer kommer att ersätta text

Den senaste tiden har det stormat kring att Facebook ska ha överdrivit siffrorna för videovisningar rejält kring 2016. Anledningen till att frågan blivit aktuell just nu är en stämning mot FB från ett antal mindre annonsörer i Kalifornien, som menar att FB medvetet mörkade de felaktiga resultaten för video. Nieman Lab har skrivit en läsvärd artikel om detta, med det större perspektiv att FBs förutsägelser fick ett antal medier att satsa rejält på video, och som en konsekvens minska mängden text. Publicister har i efterhand inte varit nöjda med denna ”pivot to video”.

I kölvattnet av både anklagelserna mot Facebook och medieföretagens missnöje med satsningen på video har jag sett en del kommentarer om att detta innebär att vi kommer att återvända mer till text. Jag har sannolikt en överrepresentation av personer som skriver och läser mycket i mina sociala medier, av naturliga skäl, och i dessa grupper tycks många anse att text är överlägset video för att förmedla information – såväl för journalistik som för marknadsföring.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Video ökar snabbt

Mitt perspektiv är att detta inte stämmer. Vi konsumerar allt mer video, inte minst via mobiler, och läser allt mindre. Text är fortfarande ett mycket användbart format, men den bredare trenden är att video och röst tar över. I årets Internet Trends-rapport lyfte Mary Meeker videoutvecklingen i mobilen:

Tittar vi på årets Svenskarna och Internet kan vi också se att video och röst (poddar, ljudböcker) är det som går framåt. Så här ser siffrorna för konsumtionen av film och video ut:

 

I åldersgrupperna mellan 12-45 år är den nästan 100%, med växande siffror för daglig konsumtion. Det är först hos +76 år-gruppen som användningen är nere på 50%.

Tittar vi på användningen av ljud så ser det ut så här för poddlyssnandet:

Totalt sett lyssnar över 50% av svenskarna på poddar, och allra mest gör man det i åldrarna 16-45 år. Vi kan se stigande siffror även när det gäller användningen av ljud-böcker i Sverige:

Användningen går stadigt uppåt och det gäller i praktiken bara ljudböcker – det är 14 gånger vanligare att svensken lyssnar på en ljudbok än läser en e-bok.

Sammanfattningsvis är alltså bilden den att vi tittar mer på video och lyssnar mer på audio i olika former.

Mindre text framöver

Min poäng med att visa upp den här statistiken är att användningen av video (och ljud) är en större fråga än om Facebook överdrivet sina siffror. Det är inte alls osannolikt att de gjorde det, medvetet eller omedvetet, med tanke på att från 2015-2016 har ett av deras stora mål varit att ta över YouTubes roll som den stora videokanalen på nätet. Facebook satsar fortfarande mycket på att ta över videotittandet, med allt från sin Watch-kanal till att uppmuntra till sändningar på Facebook Live osv.

Men sociala medier, även giganter som Facebook, är bara en dimension av våra nätliv. Generellt ökar video kraftigt enligt det jag kan utläsa och har visat er. Och det är rimligt att tro att detta i andra påverkar den tid vi lägger på att läsa, allt från nyheter till böcker eller marknadsföring. För jag tror inte vi beter oss på ett sätt när det gäller underhållning och utbildning – titta på video, lyssna på audio – och ett annat när vi ska ta del av nyheter eller marknadsföring. Kanske var medieföretagen allt för tidigt ute med sin ”pivot to video” men i det långa loppet kommer video att ta över.

Som marknadsförare bör vi lära oss av utvecklingen och arbeta mer med video och audio, samt därmed mindre med text. Och ja, jag är fullt medveten om ironin i att jag skriver detta snarare än att tala om det i en video eller podd (jag kommer att göra det också) – självklart är detta en förändring som påverkas av vilka målgrupper, kanaler och resurser vi har. Men vi måste påbörja förflyttningen, inte vänta på att text åter ska bli det givna formatet.

Texter kommer säkert att spela en viktig roll länge till, men jag är säker på att användningen undan för undan kommer att sjunka. Och vi kommer aldrig att återvända till en tid då läsandet är den viktigaste formen för att förmedla kunskap, nyheter och underhållning.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing, account based marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Video tar över oavsett Facebooks felaktiga siffror

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.