Apputveckling 2017 – färre i iOS App Store, fler i Google Play

För första gången någonsin minskade antalet nya appar i iOS App Store, medan Google Play fortsatte växa. Detta och annat intressant om app-utveckling visar en ny undersökning. 

Appfigures har släppt en översikt av hur apputvecklingen såg ut förra året. Den bjuder på en del intressanta och lite överraskande slutsatser.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Ojämn utveckling

Ända fram till förra året ökade antalet appar på årbasis för bägge operativsystemen. Men under 2017 minskade faktiskt antalet appar i iOS, från 2,2 miljoner till 2,1 miljoner:

Färre nya appar i iOS

Android-utvecklare släppte 1,5 miljoner nya appar 2017, en ökning med 17%. Men iOS-utvecklare släppte ”bara” 755,000 nya appar, en nedgång med 29%. Detta är första gången en minskning inträffat sedan App Store kom till 2008:

Appar per plattform

Antalet appar i Google Play är dubbelt så stort som i iOS. Runt 450,000 av apparna finns i båda:

Var kommer appar ifrån?

De tio länder som ligger i topp på listan står för cirka 75% av alla appar som släpptes under 2017. USA och Kina är de enda länderna med tvåsiffrig produktion:

Mest populära kategorierna per land

Här handlar det alltså om vilka sorters appar ett land producerar mest av (inte använder). Spel dominerar förstås i nästa varje land, sedan varierar det mellan affärs-, utbildnings- eller livsstilsappar:

Spel lär fortsätta dominera även under 2018, men det är intressant att se att så mycket utveckling sker även på t.ex utbildnings- och livsstils-områdena.

Varför minskar apparna för iOS?

Min hypotes är att det finns två större orsaker till varför antalet nya appar minskar i iOS medan de fortsätter öka i Google Play:

  1. Android är mycket större än iPhone globalt – en prognos för 2018 visar Android på 80% medan iPhone ligger på nästan 13%. I valet mellan att utveckla för de två operativsystemen väljer så klart många enbart det största.
  2. Apple är mer restriktiva med att släppa in nya appar – Något jag kan se som en fördel, det stoppar en hel del malware, men som förstås kan få många apputvecklare att välja bort iOS.

Vad tror du är förklaringen?

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing eller sociala medier? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Apputveckling 2017 – färre i iOS App Store, fler i Google Play

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.