5 saker du kan lära dig om content marketing från musiklegender

Låt Mozart, 10cc, Rossini, Rush och Lisa Gerrard inspirera din content marketing.

Det finns mycket vi kan låta oss inspireras av i olika delar av livet. För mig har alltid musik varit en viktig källa till inte bara inspiration utan även glädje, tröst och gemenskap. Vad som kanske är lite mer oväntat är att jag även hittat inspiration i arbetet med content marketing inom musiken.

Här är fem musikaliska storheter från olika tidsperioder som jag hoppas att även du kan lära dig av:

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Var produktiv som Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart komponerade 40 symfonier, över 14 operor och sångspel, 27 pianokonserter och en mängd annan musik. Och det mesta av det var på en nivå som få andra kompositörer har kommit upp till. Han gjorde det genom en kombination av talang hårt arbete. Se till att du gör samma sak, tar vara på din kompetens och satsar hårt på att producera.

Här är ouvertyren till operan Cosi fan tutte, där Mozart låter hela orkestern leka sig igenom ett par olika teman:

Lär dig verktygen, precis som 10cc

Marknadsföring handlar allt mer om verktyg, och för att lyckas då måste du ha en ordentlig förståelse för vad de olika verktygen kan göra. På 60/70-talen tillbringade fyra begåvade musiker massor med tid i en inspelningsstudio, ofta som kompband till en musikalisk dagslända. De lärde sig allt om vad man kunde producera musikaliskt på den tiden och när de sedan startade sitt eget band, 10cc, blev de en av de mest innovativa grupperna någonsin (tills de sprack på mitten och kvarlevan tappade allt). Så gör som Graham Gouldman, Eric Stewart, Lol Creme och Kevin Godley – lär dig allt om vad de verktyg du vill använda inom marknadsföring faktiskt kan göra.

Här är Rubber Bullets från 1973:

Låna av dig själv som Rossini gjorde

Gioachino Rossini var en italiensk operakompositör på 1800-talet. Han skrev 39 operor, plus en massa annan musik, och en orsak till att han var så produktiv var att han inte var rädd för att låna av sig själv. Ett exempel är operan Resan till Reims som han skrev till den franska kungens Karl X kröning i Reims 1825. Den handlar om ett sällskap som färdas till kröningen, ett ämne med ett tydligt bäst-före-datum, så tre år senare skrev Rossini operan Le Comte de Ory, där stora delar av den tidigare operan finns med. Det du kan lära av Rossini är att om du gör innehåll om ett aktuellt ämne så kan du ofta plocka delar av det till annat innehåll som är mera tidlöst.

Här är ouvertyren till operan Den tjuvaktiga skatan, som ger orkestern möjlighet att släppa loss ordentligt:

 

Gör som Rush, satsa långsiktigt och testa nytt

Hur många band har funnits i nästan 50 år, och varit musikaliskt relevanta hela tiden (vilket tar bort Rolling Stones ur ekvationen)? Inte många. Rush är en kanadensisk trio som rört sig inom olika grenar av rocken sedan 1968 och hela tiden kombinerat musikalisk skicklighet med bra låtar och engagerade konserter. Så det du kan lära av dem utöver proffsighet är både uthållighet och att våga förnyas.

Här är en av deras mest kända låtar, Tom Sawyer, med en liten bonusöppning från South Park:

 

Hitta ditt eget språk, Lisa Gerrard uppfann sitt

Lisa Gerrard är en av de mest egensinniga och begåvade artister som någonsin funnits. Om du inte hört talas om henne har du säkert hört henne, bl.a i filmen Gladiator där hon samarbetade med Hans Zimmer. Lisa Gerrard väver ihop musik från många olika kulturer, men det är hennes otroliga röst och det helt egna språk hon sjunger på som gör henne till en unik musikalisk upplevelse. Det du kan lära av henne är att inte kompromissa, utan våga säga saker på ditt eget sätt och om du är relevant kommer du att beröra andra.

Här sjunger hon Sanvean, ett av sina mest kända stycken:

 

Har du några musikaliska storheter som inspirerar dig? Dela med dig i en kommentar.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med innehåll generellt eller content marketing i synnerhet? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Här hittar du mer information om mina föreläsningar och workshops. Och här kan du se vilka tjänster du kan få hjälp med. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på 5 saker du kan lära dig om content marketing från musiklegender

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.