Facebook testar meddelanden som försvinner

Ett säkert bevis på framgång är att dina konkurrenter börjar imitera eller stjäla det du gör. Snapchat har haft ett oerhört genomslag de senaste åren och därför är det inte konstigt att Facebook nu testar en av de saker vi mest förknippar med Snapchat – tidsbegränsade meddelanden.

Det var i veckan som gick som BuzzFeed skrev om att Facebook håller på att testa en ny funktion i sin Messenger-app där man kan tidsbegränsa sina meddelanden så att de försvinner inom en timma. Försöket görs i Frankrike, och Facebook bekräftade till BuzzFeed att det rör sig om ett riktigt test.

Det går till så att användarna knackar på en liten timglass-ikon i appen och på så sätt aktiveras tidsbegränsade meddelanden. Genom att knacka på ikonen igen stängs den av. Här är timglaset aktiverat och meddelandet skickas iväg:

enhanced-mid-25136-1447353649-9

 

Och så här ser det ut när en timma har gått:

enhanced-mid-22834-1447353760-1

(Bilderna från BuzzFeed)

Facebook inte först

Som Techcrunch konstaterar så är inte Facebook de enda som försöker konkurrera med Snapchat på detta område. Line, en annan populär messaging-app, introducerade nyligen Hidden Chats, krypterade meddelanden som också försvinner inom en viss tid. Och WeChat, det stora kinesiska nätverket, har gett användare möjligheten att återkalla meddelanden i över ett år.

Det är inte ens första gången Facebook försöker ta över något från Snapchat. Förutom att man försökte köpa hela företaget för ett par år sedan lanserade man 2012 även Poke, där användarna kunde skicka bilder och film som försvann efter ett tag. Poke blev ingen succé

Och nu är det alltså tidsbegränsade meddelanden som testas. Enligt BuzzFeed berättade Facebook att tjänsten kan komma att introduceras på bred front snart.

Något annat värt att tänka på, och som Eric Gulve (@absol_89) konstaterade i ett tweet häromdagen är att det är svårt att vara säker på att informationen verkligen försvinner med tanke på Facebooks vana att lagra allt i dataväg. Även Snapchat lanserade ju nyligen möjligheten att kunna se meddelanden igen mot betalning. Ingenting på nätet är någonsin helt försvunnet, på gott och ont.

 

Har du frågor eller funderingar kring Facebook eller sociala medier i allmänhet, lämna en kommentar eller mejla mig. Och om du vill ha hjälp med att komma igång med eller förbättra ditt företags sociala närvaro så kontakta mig. Jag kan bidra till att ni kommer igång med en föreläsning eller workshop och även med strategier och uppföljning.

 

0 kommentarer på Facebook testar meddelanden som försvinner

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.