5 tips för bättre webbtexter

För att få mesta möjliga nytta av din webbplats gäller det att dina texter fungerar bra och lockar till läsning. Här får du fem tips på vad du ska tänka på när du skriver.

(En första version av den här posten publicerades först på Meeboxs blogg)

Power of Words1. Berätta det viktigaste först

På nätet har du inte lång tid på dig att fånga en läsares uppmärksamhet. Därför gäller det att du så snabbt som möjligt talar om vad som är kärnpunkten i det du vill säga. Så glöm bort det du fått lära dig i skolan om att först gå igenom bakgrunden, och vänta med slutsatserna till sist. I en webbtext är det precis tvärt om, först talar du om vad som är det viktiga och sedan kan du gå ned i detaljer. Då kan läsaren själv välja om han/hon ska följa med.

 2. Skriv kort och koncist

Långa texter och invecklade meningar fungerar inte bra på nätet. Om du har mycket du vill säga är det bättre att du delat upp det på flera sidor eller poster. Samma sak med långa meningar, det får ofta läsaren att tappa fokus och intresse. Försök säga det du vill ha sagt så direkt och kortfattat som möjligt.

Även om majoriteten av dina texter ska vara korta och koncisa finns det faktiskt ett värde i att ha längre texter också. Först och främst för att det helt enkelt finns ämnen som kräver mer omfattande beskrivningar. Här skulle jag rekommendera att du gör en kortversion som är mer översiktlig, och en längre version. Ett annat skäl är att Google till viss del premierar längre texter. I deras ögon tyder det på att det finns djup kunskap på sajten. Och det kan det ju finnas andra fördelar med att visa upp också.

3. Ha ett tydligt mål

Varje sida du har på din webbplats bör ha ett tydligt mål, antingen leverera rätt information eller få din besökare att vilja göra något. Handlar sidan om hur man hittar till ditt kontor så ska den tala om precis det. Om syftet är att sälja en produkt ska den hjälpa en köpare ta beslut eller visa på vad som är nästa steg. Låt aldrig dina texter mynna ut ingenting, det gör bara besökaren frustrerad.

4. Skriv för scannare

De flesta av oss läser inte hela texten på en webbsida, åtminstone inte på en gång. Istället scannar vi sidan för att se om den är intressant. För att få din läsare att stanna kvar kan du göra flera saker: En bra rubrik som fångar intresset, presentera det viktigaste på en gång (se punkt 1) och använda mellanrubriker så det är lätt att se vad som finns längre ned i texten.

5. Använd ord alla förstår

I alla företag och branscher finns det ord och begrepp som är jätteviktiga för er, men som inte betyder ett dugg för många besökare till webbplatsen. Se till att dina texter inte innehåller sådant, om du inte verkligen riktar dig till en målgrupp som kan lika mycket som du (och även då tycker jag du ska undvika det). På samma sätt är det viktigt att inte använda ord och beskrivningar som är svåra att förstå. Se till att dina texter är så lätta att läsa för så många som möjligt – det ger bäst resultat i längden.

0 kommentarer på 5 tips för bättre webbtexter

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.