Fyra länkar värda att läsa v. 18 2016

Det finns mycket intressant på nätet, och det är lätt att man missar något. Varje vecka delar jag med mig av tre-fyra intressanta artiklar. Denna vecka om Facebooks problem, om bitcoinskaparen som inte var, hur baseball leder digital utveckling samt varför datajournalism misslyckades med att förutse Trump. God läsning!

1. Personliga delningar minskar allt mer på Facebook, till förmån för videor, artiklar och bilder. Men vi delar inte med oss av oss själva – själva grunden i mycket av Facebooks annonseringsmöjligheter, men också den trots allt viktigaste anledningen till att vi hänger på Facebook. Se vad våra vänner har för sig. Ola Andersson, till vardags ansvarig för external kanaler på Systembolaget, gör en mycket bra analys av hur utvecklingen blivit så här och varför det är ett stort problem för Facebook: Facebooks största problem – Facebook?

2. Bitcoin, den helt digitala valutan som inte kontrolleras av någon enskild person, bank eller institution, skapades av en person med hemlig identitet. I veckan som gick trädde en person fram och sade sig vara denne skapare, men kunde sedan inte bevisa det. Linus Larsson på DN sammanfattar de senaste händelserna och ger en bra bakgrund till varför det var en så stor nyhet: Inga bevis från bluffanklagad ”bitcoinskapare”

3. Att baseball inte är världens mest revolutionerande sport kan till och med jag som är ett stort fan hålla med om. Men den del av takorganisationen Major League Baseball som sysslar med digital utveckling, BAM Tech, är på många sätt revolutionerande i sitt arbete med sömlös streaming över olika devices, appar och inte minst content. Detta har bl.a lett till att de även sköter sådant åt NHL och PGA. Nu talas det om att göra ett eget bolag av BAM och då dyker Disney upp som potentiell delägare. Orsaken är enkel, ESPN som i många år varit en kassako för Disney går inte lika bra när kabelanvändare klipper sladden och vill ha digitala sportupplevelser: Why Disney wants to buy a chunk of MLB’s video arm

4. Donald Trumps framgång med att bli Republikanernas presidentkandidat har satt igång en debatt i USA om varför datajournalistiken – Nate Silver, mannen bakom FiveThirtEight.com, inte minst – har misslyckats med att se detta komma. John Cassidy skriver om detta i New Yorker, och konstaterar att orsaken är densamma som för ”traditionella” journalister, en oförmåga att tro att något sådant kunde hända: Donald Trump, Nate Silver and the value of data journalism

God läsning!

2 kommentarer på Fyra länkar värda att läsa v. 18 2016

  1. Pingback: Jonas Lejon

    • Pingback: admin

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.