Emoji-url:er – verklighet inom kort?

Webbplatser med adresser i form av emojis kan komma inom kort – det har faktiskt redan testats. Men det finns fortfarande både tekniska och juridiska hinder som står i vägen.

Vi använder emojis allt mer, när vi messar och mejlar, när vi beställer mat och så förstås på sociala medier. Därför skulle ett naturligt nästa steg kunna vara att vi även började använda dem som adresser på nätet. Inte minst för att emojis är ett språk som de flesta kan förstå, till skillnad från de språk som används när vi skapar adresser idag. Som du kanske minns testade Coca-Cola detta lokalt redan förra året.

Ett tecken på att emojis nu börjar flytta in i bredare sammanhang är Apples Touch Bar på de laptops som nyligen introducerades, och där möjligheten att kommunicera med emojis plötsligt blev lika enkelt som på en smartphone.

Anledningen till att emoji-URL:er skulle fungera i praktiken är att emojis i grund och botten är bokstäver och ASCII-symboler. GoDaddy, webhosting-företaget, ligger bakom en ny service där det ska gå att registrera och söka efter webbplatser med emoji-adresser. Som exempel på detta visar Quartz i en artikel att ”GoDaddy’s new emoji domain registration “❤❤❤” is actually “xn—qeiaa” in the browser. Behind the scenes, emoji are automatically translated into code and routed the same way as any other website URL.”

Utmaningarna är dock att varken sökmotorer eller register är organiserade för att hitta emoji-adresser. Och det finns även svårigheter kring intellektuella rättigheter för emojis. Mycket av detta går tillbaka på det faktum att internet har utvecklats undan för undan och inte alltid på det mest genomtänkta sättet. Det betyder att domäner, url:er och annat som krävs för att vi ska kunna ta oss fram fortfarande i praktiken enbart kan skrivas med latinska tecken. Och med tanke på att en majoritet av internetbrukare använder helt andra alfabet så anser de nog att det vore rimligt att fixa den lilla detaljen först.

Så det kan dröja ännu en tid innan vi får se dem i verkligheten. Jag skulle dock bli mycket förvånad om inte webbplatser med emoji-adresser blev verklighet. Det finns någonting så enkelt i att kunna använda dem.

Vilken emoji-adress skulle du vilja ha på din sajt?

grinning-face

 

 

 

 

 

Har du frågor eller funderingar om digital utveckling, lämna en kommentar eller mejla mig.

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digitala kanaler eller digitalt innehåll? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Kontakta mig direkt för mer information.

4 kommentarer på Emoji-url:er – verklighet inom kort?

  1. Pingback: Tobias

    • Pingback: admin

      • Pingback: Tobias

        • Pingback: admin

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.