Jobbar du strukturerat med ditt content?

Att producera en massa innehåll, om många olika ämnen, kommer inte att hjälpa din content marketing. Här får du tips om hur du kan arbeta effektivt och sammanhållet med ditt content

Många företag som börjar med content marketing har en tendens att vilja täcka in många olika ämnen på en och samma gång. Det ska vara lite lösningar, lite produkter, vad som händer på arbetsplatsen, medverkan i olika sammanhang och så vidare. Detta märks allra tydligast hos mindre företag som satt upp en avgränsad del av sin sajt som ”blogg” och fyller på med innehåll om allt mellan himmel och jord.

Även företag som tänkt längre än så kan gå i samma fälla, t.ex genom att testa idéer som att alla medarbetare ska bidra till innehållsproduktionen. Detta blir sällan bra det heller. Förutom att kvaliteten kommer att bli milt sagt varierad så blir slutresultatet ofta också spretigt.

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Och det är med ordet spretigt som vi nu kommer till kärnan av vad jag vill prata om. Det blir inte bra content marketing om det innehåll du producerar spretar åt olika håll. Vad som händer är att du inte får något djup i din kunskapsdelning och att det blir svårt för dina potentiella kunder att förstå varför de ska ta hjälp av just ditt företag (det blir dessutom svårt för sökmotorer att förstå hur de ska förhålla sig till din sajt)

Dessutom kan det bli dyrt att spreta, eftersom det produceras innehåll lite här och där så saknas det en överblick och pengarna kan lätt rinna iväg.

Avgränsa och begränsa

Som jag ser det är det betydligt bättre att fatta ett strategiskt beslut om att avgränsa vad du skapar innehåll kring – då blir det både lättare att producera innehåll och du får bättre kvalitet. Så istället för att försöka prata om allting, välj ut några områden där ditt företag kan vara trovärdigt, som är intressant för målgruppen och som gynnar affären. Då blir det lättare att arbeta strukturerat och effektivt.

Inget företag kan vara lika trovärdigt på alla områden, och sanningen är ofta att ju bredare vi famnar desto mindre trovärdiga blir vi. Samma sak med affärsnytta – det finns en mängd aktiviteter vi kan genomföra, men det är inte alla som faktiskt bidrar till att vi säljer mer eller skapar förutsättningar för att sälja mer.

Det är aldrig svårt att hitta massor med ämnen att skapa innehåll kring, utmaningen är mer att göra det på ett genomtänkt sätt. De här tre enkla kriterierna gör det lättare att bedöma vad du ska lägga tid och pengar på.

Att slå fast några tydliga kriterier för vad ditt företag ska göra innehåll om hjälper dig också med utmaningen att det finns många viljor inom organisationen som gärna vill påverka vad som produceras – och helst så att mer sägs om just deras område. Har du kriterierna på plats, och gärna en hel strategi, blir det lättare att förklara för dem vad som är prioriterat och vad som inte är det.

Så skapar du struktur

Här är några konkreta saker du kan göra för att arbeta mer strukturerat med ditt innehåll:

Teman

Definiera några tydliga teman (som i sig kan kombinera flera ämnen) som ni ska arbeta med under året. Inom ramen för dessa teman producerar ni sedan innehåll som utbildar och inspirerar målgruppen på olika sätt. Detta gör det även möjligt för dig att skapa kluster av innehåll på webbplatsen, något som gör det lättare för både människor och sökmotorer att hitta rätt.

 

Köpresa

De flesta företag producerar mest innehåll för början av köpresan, och det kan faktiskt bidra till bristen på struktur. Om nästan allt ditt innehåll bara ska skapa intresse eller utbilda så är det inte konstigt att det känns som du behöver göra mycket av det.

Om du och dina kollegor istället tänker igenom hela köpresan och vad som händer därefter när ni planerar innehåll så kan ni arbeta mer effektivt och samtidigt få fram bättre innehåll. Det behövs content i alla delar av resan, inte minst i beslutsfasen och sedan efter köpet. Det är då det finns möjlighet att fördjupa relationen och arbeta med såväl mer- som korsförsäljning.

 

Format

En sista viktig del i att skapa struktur är att se till att du tar fram innehåll i olika format. Genom att arbeta med tydliga teman och ämnen kan du sedan säga samma sak flera gånger via olika format. En längre video kan bli flera artiklar, en podd och en infograf, för att ta ett enkelt exempel.

Strukturen hjälper dig i det här fallet med att få fram mer content i en och samma process, istället för att mycket arbete bara genererar en text, en video eller ett poddavsnitt.

Ett arbetssätt som hjälper dig både med att ta fram olika typer av innehåll och utnyttja olika format är contentpyramiden. Du kan läsa mer om hur du använder den här.

 

Om du vill ha mer tips och konkreta anvisningar för hur du kan arbeta strukturerat, köp min bok Contenthandboken – i den får du hjälp med planering och att arbeta med olika format samt konkreta idéer för innehåll.

 

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing, account based marketing eller sociala medier? Jag jobbar på Brandmovers, en content marketing-byrå som kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Jobbar du strukturerat med ditt content?

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.