Du behöver content som går på djupet

Har ditt företag innehåll som verkligen dyker ned i olika ämnen och teman? Om inte är det något du ska ändra på. Här får du veta varför

Om du tycker att ditt innehåll inte går så bra som förväntat kan en möjlig förklaring vara att det inte går på djupet tillräckligt mycket. Alltså att det skvalpar runt på ytan utan att ge rejält med kunskap eller våga ta ställning. Om du granskar ditt content kritiskt så kanske du upptäcker att detta är problemet – och då finns det ofta en tydlig orsak till det:

Nyhetsbrev

Vill du ha alla poster från staunstrup.se i ett enda nyhetsbrev varje vecka? Fyll i din e-postadress så kommer det raka vägen till inkorgen.

Vi vill tala till ”alla”

Både när vi definierar målgruppen för vår content marketing och när vi sedan ska ta fram innehåll är det lätt att göra gruppen för stor, att försöka tala till ”alla”. Slutresultatet blir ofta det motsatta, att vi inte lyckas vara relevanta för någon, därför att vårt innehåll är intetsägande. Ett av de bästa sätten att tränga igenom bruset av allt annat innehåll är att se till att vårt eget content har en tydlig skärpa och ett djup, samt att det står för något.

Men för att kunna göra detta krävs någonting av oss som många marknadsförare har svårt för:  Att skapa innehåll som faktiskt kommer att utesluta en stor grupp människor, helt enkelt för att de inte är intresserade. Om det känns svårt, tänk då så här: De är inte en del av vår målgrupp i just detta sammanhang. Den här gången ska vi skapa innehåll som verkligen går på djupet inom ett visst område, långt bortom den nivå de flesta är intresserade av att hänga med, för att nå fram till de som har ett ovanligt stort intresse för ett ämne.

De flesta företag och organisationer har alla förutsättningar för att kunnna göra den här sortens innehåll – det finns gott om både människor och grupper som sitter inne med fantastiska berättelser. Ofta hålls de tillbaka av en uppfattning att det krävs annat content, som är mindre nördigt. Det är hög tid att släppa fram det.

Hur gör man?

Det som jag tycker ofta kännetecknar innehåll som går på djupet är att det liknar ett samtal mellan två två passionerade och initierade personer som vill dela med sig av någonting intressant till varandra. Dde går på på djupet, vrider och vänder på detaljer, och är inte rädda för att dela med sig av sin gedigna kunskap. På samma sätt kan vi tänka när vi tar fram djuplodande innehåll – vi omfamnar vår inre geek och håller inte tillbaka med kunskap och engagemang.

Jag har några konkreta exempel som vi kan lära av.

GE Txchnologist

Txchnologist är ett digitalt magasin på Tumblr som General Electric står bakom. Där hittar du artiklar om t.ex fysiken bakom att vi glider på is, eller hur termiter kan bygga komplexa boställen utan att ha en övergripande plan (vilket faktiskt kan bidra till utvecklingen av robotar). Det är spännande artiklar som tränger ned i forskning och teknikutveckling, och där kopplingen till GE inte är övertydlig.

Wait but Why

Wait but Why är ett digitalt magasin startat av Tim Urban. Nu tycks det inte ha kommit något nytt på länge, men sajten finns fortfarande kvar. Tidigare skrev Tim i runda slängar en artikel i veckan om ämnen som Karriärval, Artificiell intelligens, Sju sätt att vara outhärdlig på Facebook och en mängd annat. Han var långt från en expert på alla dessa saker, i alla fall inte när han började, men han grävde ned sig i ett ämne och levererade sedan artiklar som är både läsvärda och lärorika, samt ofta fyllda av en torr humor.

Film Theory

Film Theory (och dess systerkanal Game Theory) är en YouTubekanal som drivs av Matthew Patrick, eller MatPat som han kallas. Han gör en video i veckan där han dyker djupt ned i frågor som finns kring en film eller TV-serie av typen Varför Thanos inte kan knäppa med fingrarna som han gör i Avengers Infinity War eller Willy Wonkas guldbiljett i Kalle och Chokladfabriken var lurendrejeri. Varje video är mellan 10 och 20 minuter långa och går i detalj igenom den teori som MatPat har kommit på – och som ofta är både spännande och oväntad.

 

Vad du ska ta med dig

Det som de här tre exemplen har gemensamt är att de alla vågar gå på djupet kring olika frågor – vetenskapliga, om livet eller om filmer – och försöker dela så mycket kunskap och insikter som möjligt. De accepterar att alla inte kommer att vara lika intresserade av detta, vilket betyder att de inte har som utgångspunkt att tillfredsställa alla. Det ger dem en frihet att berätta och engagera – och det är den friheten du har nytta av att försöka efterlikna.

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digital marknadsföring, content marketing, account based marketing eller sociala medier? Jag jobbar på Brandmovers, en content marketing-byrå som kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Kontakta mig så berättar jag mer.

0 kommentarer på Du behöver content som går på djupet

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.