Nyordslistan visar digital påverkan

Varje år ger Språkrådet och Språktidningen ut en lista med ord som etablerat sig i svenskan under det senaste året. På årets lista finns flera exempel som visar hur stor påverkan den digitala utvecklingen har på vårt samhälle.De nya orden är inte alltid strikt nya, utan vad sammanställningen gör är att lyfta fram ord som har etablerat sig i vårt språkbruk under året som gått. Det som gör dem så intressanta är en spegel över samhällsutvecklingen de utgör.

Årets ord speglar i hög grad den politiska utvecklingen, vilket är naturligt. Men det finns även en hel del ord som uppstått ur vår användning av nätet på olika sätt. Och det är dem jag lyfter fram här. Du hittar hela listan här. Defintionerna kommer från Språkrådet och årtalet inom parentes är när de anser att det första gången använts i svenskan.

Cosplay

En form av maskerad där deltagarna klär ut sig till fiktiva figurer från tv, film, serietidningar, dataspel etcetera, ofta figurer i japansk kultur men även från andra kulturer (2001).

Geoblockering

Teknisk spärr som hindrar innehåll på internet från att visas i ett visst geografiskt område. Förkortning av geografisk blockering (2008).

Groupie

Gruppbild där fotografen själv är med på bilden (2013). (Bildat i analogi med selfie. Den tidigare etablerade betydelsen ’person som beundrar och vill ha sex med en kändis’ är förmodligen okänd för många ungdomar, som mest förknippar ordet med en låt i årets omgång av Melodifestivalen)

Klickokrati

Ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet (2007).

Rattsurfa

Använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning (2014).

Robotjournalistik

Nyhetsrapportering med datorgenererade artiklar (2012).

Svajpa

Styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen (2010). Kommer från engelskans swipe.

Svischa

Använda en app för att föra över pengar (2012). Två stavningar förekommer: swisha, som anknyter till appen Swish som ordet är bildat från, och den försvenskade formen svischa.

Trollfabrik

Organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda (2015).

Youtuber

Person som ägnar sig åt att lägga upp filmer på Youtube, ofta i en sådan omfattning att det kan ses som ett yrke (2005).

Ögonkramp

Kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon (2004).

 

Total innehåller listan 37 ord, och av dessa har 11 en direkt koppling till digitala dimensioner. En intressant utveckling, som också understryks av att det är både från arbete och fritid som begreppen kommer. Vi är alla på sätt och vis medvetna om hur stor del av våra liv som på ett eller annat sätt berörs av digitala företeelser, men jag tycker detta är en god påminnelse om att det är hela vårt samhälle och våra gemensamma kulturella referenser som förändras. Detta är inget nytt, utvecklingen pågår hela tiden – vad som har hänt är att det går snabbare nu.

Värt att reflektera över.

Har du funderingar eller frågor kring digital utveckling, lämna en kommentar nedan eller hör av dig. Och om du vill få en tydligare bild av vad digital transformation och förändring innebär för ditt företag så kan jag hjälpa dig. Kontakta mig så berättar jag mer.

 

Bildkälla: Howie Muzika, MegaCon 2015 Cosplay

0 kommentarer på Nyordslistan visar digital påverkan

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.