Emoji-url:er – verklighet inom kort?

Webbplatser med adresser i form av emojis kan komma inom kort – det har faktiskt redan testats. Men det finns fortfarande både tekniska och juridiska hinder som står i vägen.

Vi använder emojis allt mer, när vi messar och mejlar, när vi beställer mat och så förstås på sociala medier. Därför skulle ett naturligt nästa steg kunna vara att vi även började använda dem som adresser på nätet. Inte minst för att emojis är ett språk som de flesta kan förstå, till skillnad från de språk som används när vi skapar adresser idag. Som du kanske minns testade Coca-Cola detta lokalt redan förra året.

Ett tecken på att emojis nu börjar flytta in i bredare sammanhang är Apples Touch Bar på de laptops som nyligen introducerades, och där möjligheten att kommunicera med emojis plötsligt blev lika enkelt som på en smartphone.

Anledningen till att emoji-URL:er skulle fungera i praktiken är att emojis i grund och botten är bokstäver och ASCII-symboler. GoDaddy, webhosting-företaget, ligger bakom en ny service där det ska gå att registrera och söka efter webbplatser med emoji-adresser. Som exempel på detta visar Quartz i en artikel att ”GoDaddy’s new emoji domain registration “❤❤❤” is actually “xn—qeiaa” in the browser. Behind the scenes, emoji are automatically translated into code and routed the same way as any other website URL.”

Utmaningarna är dock att varken sökmotorer eller register är organiserade för att hitta emoji-adresser. Och det finns även svårigheter kring intellektuella rättigheter för emojis. Mycket av detta går tillbaka på det faktum att internet har utvecklats undan för undan och inte alltid på det mest genomtänkta sättet. Det betyder att domäner, url:er och annat som krävs för att vi ska kunna ta oss fram fortfarande i praktiken enbart kan skrivas med latinska tecken. Och med tanke på att en majoritet av internetbrukare använder helt andra alfabet så anser de nog att det vore rimligt att fixa den lilla detaljen först.

Så det kan dröja ännu en tid innan vi får se dem i verkligheten. Jag skulle dock bli mycket förvånad om inte webbplatser med emoji-adresser blev verklighet. Det finns någonting så enkelt i att kunna använda dem.

Vilken emoji-adress skulle du vilja ha på din sajt?

grinning-face

 

 

 

 

 

Har du frågor eller funderingar om digital utveckling, lämna en kommentar eller mejla mig.

Vill du att ditt företag ska bli bättre på att arbeta med digitala kanaler eller digitalt innehåll? Jag kan hjälpa er med allt från strategi till genomförande och uppföljning. Kontakta mig direkt för mer information.

4 kommentarer på Emoji-url:er – verklighet inom kort?

 1. Är lite kluven till vad jag tycker om tanken att urlen består av massa smileys, men det blir nog bra! 🙂 🙂 😀

  Tekniken har ju använts i bra många år nu. För kinesiska tecken men även för svenska åäö. De flesta webbläsarna kan visa tecknen på ett korrekt sätt.

  Största problemet, vilket är en av orsakerna till att domännamn med åäö inte blivit superpopulärt, är att det inte är standard. Det ser lätt väldigt fult ut när man copy-pastar urlen till en webbapp / mailklient som inte hanterar formatet. Minns att bl.a. twitter hade det problemet. Inte testat om det fortfarande är så.

  • Hej Tobias, tack för din kommentar. Jag är också kluven. Ser helt klart möjligheter med det, men även att det kan leda till förvirring beroende på att vi tolkar olika. Och standardfrågan är definitivt en stor utmaning. Den måste lösas innan detta kan bli verklighet.

   • Är inte så hoppfull till att det kommer lösas inom en snar framtid. Det går långsamt när det gäller att skapa en standard på webben. Microsoft har varit största syndaren, genom att vara en så stor aktör och ändå inte kan fixa så att deras webbläsare hanterar ny standard.

    E-post är ännu värre exempel. Många e-postklienter kan fortfarande inte hantera standard-struktur som har nästan 20 år på nacken.

    Ytterligare ett bekymmer med att använda emojis i url är att de inte finns som standard på tangentbordet. Dvs. det är inte lika lätt som att skriva å,ä,ö (eller valfritt kinesiskt tecken om man har aktiverat kinesiskt läge). Så det blir mindre smidigt att skriva en länk, särskilt om man blandar emoji med vanliga tecken. Kortkommandon fungerar ju, men man kan inte komma ihåg alla utantill och går lite långsammare än att skriva vanliga tecken. Använda lista för att välja emoji, som t.ex. på facebook är inte så smidigt.

    Jag tror att det kan vara en kul grej att ha en alternativ url bestående av emojis, men mycket arbete återstår för att det ska vara en praktisk lösning.

    Svårt för otränade människor att komma ihåg kombinationer av emoji.

    Hmm. var det :):):D eller :):D:) som var url till den där sidan som jag besökte förra veckan?

    • Håller helt med dig. Och e-post är ett verkligt problem. Samtidigt tycker att övergången till ”flera” keyboards, t,ex att du kan ställa om till emojis på smartphones, gått riktigt snabbt.

Skriv en kommentar

Din e-post adress kommer inte att visas.